Skip to main content
Deze info kun je o.a. delen via Facebook, Whatsapp en Linkedin

Er zijn verschillende manieren om je haargroei te versnellen. Hier vind je informatie over vitaminen, supplementen en geneesmiddelen en daarbij wordt uitgelegd hoe deze middelen werken.

Hoe haaruitval vrouwen kan irriteren

Waarom hebben vrouwen op leeftijd veelal kort en vaak ook dun haar? Allereerst is het een kwestie van smaak. Veel oudere dames zien er minder goed uit met lange haren. Lang haar bij een oudere vrouw kan erg lijzig, sloom overkomen. Een kort kapsel staat pittiger en de uitstraling van energie wordt met het stijgen van de leeftijd steeds belangrijker.

Een tweede reden dat oudere vrouwen vaak worden gezien met een kort kapsel is dat vanaf de leeftijd van 70 jaar veel haarzakjes uitgeput raken en dan geen nieuwe haren meer kunnen aanmaken. De haardos wordt geleidelijk en gelijkmatig dunner. Er ontstaan geen kale of dunne plekken, de gehele scalp wordt dunner.

Een derde reden is haarverlies door erfelijke kaalheid, oftewel alopecia androgenetica. Dit komt voor bij ongeveer 40% van de vrouwen vanaf de leeftijd van 45 jaar. Dat haaruitval vrouwen nerveus kan maken is bekend, vooral jonge vrouwen. Met het besef dat de aanvang van de pensioengerechtigde leeftijd ook een start is van het laatste deel van je leven is ook de oudere vrouw bereid om veel te doen voor het uiterlijk. Kaalheid past niet bij een goed uiterlijk, en dus wordt gezocht naar oplossingen. Haargroei versnellen en haargroei stimuleren zijn anno 2020 reële opties. Dat is niet eenvoudig en niet altijd en bij iedereen mogelijk. Er bestaat niet zoiets als één vitamine voor haar dat slecht groeit, of één vitamine voor haargroei bevordering. Haargroei stimuleren moet bij voorkeur geschieden op basis van de oorzaak: waarom groeit het haar niet of niet goed?

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘haargroei stimuleren’.

 

Haaruitval mannen

Vrij algemeen wordt aangenomen dat haaruitval mannen minder boeit dan vrouwen. Dit kent een culturele en sociale achtergrond. Er is geen onderscheid in de groeifase van de haren tussen mannen en vrouwen. Ook bij mannen groeien de haren ongeveer vijf jaar voordat zij wisselen en daardoor verlaten er gemiddeld tachtig haren per dag de hoofdhuid. Echter, mannen dragen vaak kort haar waardoor de uitgevallen haren minder opvallen. Een kort haartje op de schouder valt niet zo op. Na het douchen passeren de korte haren moeiteloos het doucheputje, waar de lange vrouwenharen zich ophopen. Waarschijnlijk zal haaruitval mannen daardoor minder snel zenuwachtig maken. Wel staat vast dat blijvend haarverlies, veelal in de vorm van alopecia androgenetica, door geen enkele man met vreugde wordt begroet. Sociaal gezien is het geaccepteerd dat door haaruitval mannen inhammen en een kale kruin krijgen. Niemand kijkt ervan op. Vrouwen met dun haar, daarentegen, kunnen zich niet in de publieke ruimte begeven zonder hoofdbedekking of camouflage!

TRIX Basic Fibers geven je dikker haar

Dun haar

Mannen met erfelijke kaalheid krijgen kale plekken op hun hoofd, vrouwen met erfelijke kaalheid krijgen dun haar, een situatie waarbij het aantal haren per oppervlakte-eenheid afneemt. Dit verschil vindt zijn oorzaak in de locatie van de haren die geen receptoren hebben voor het hormoon dihydrotestosteron. Bij de mannen zijn deze gelokaliseerd in de rand boven de oorschelpen en in de nek, de corona. Bij vrouwen zijn deze verdeeld over de gehele hoofdhuid. Bij een man met een uitgebluste erfelijke kaalheid blijft alleen de corona zichtbaar, bij een vrouw met een uitgebluste erfelijke kaalheid ontstaat dun haar.

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘alopecia’.

 

Extreme haaruitval

Er zijn slechts twee haarafwijkingen waarbij zich extreme haaruitval voordoet. Enerzijds is dit het telogeen effluvium (haaruitval door stress), anderzijds een alopecia areata diffusa. Deze laatste vorm van haaruitval is vrij zeldzaam omdat een alopecia areata zich meestal manifesteert met kale, ronde of ovale plekken. In beide situaties verlaten grote aantallen haren tegelijk de hoofdhuid en de haaruitval lijkt maar niet te stoppen. In het geval van een telogeen effluvium zal elke haar worden vervangen door een nieuwe haar. Bij een alopecia areata diffusa is dit niet per definitie het geval. Het onderscheid kan eenvoudig worden gemaakt aan de hand van een trichogram. Bij aanblijvende extreme haaruitval geldt het advies om een deskundige tricholoog te raadplegen.

Dikker haar krijgen: sleutelen aan de bloedvaten

Elk haarzakje wordt voorzien van bloed door een aanvoerend en afvoerend bloedvat. De hoeveelheid bloed, die door deze vaatjes stroomt bepaalt in hoge mate de gezondheid en het volume van het haarzakje. Hoe meer bloed het haarzakje bereikt des te groter wordt het volume van het haarzakje. Daardoor zullen haarzakjes dikker haar krijgen dat langer doorgroeit. Een goede doorbloeding is van essentieel belang.

Een bekende oorzaak voor het dichtslibben van bloedvaten is roken! De kleinste vaatjes vernauwen het eerst en daartoe behoren ook de bloedvaten van de haarzakjes. Personen met een rookhistorie van meer dan 25 jaar krijgen nogal eens dun haar. De diameter van de haren neemt af en de lengtegroei verloopt van vijf jaar naar drie jaar, waardoor het haar aanzienlijk korter wordt. Haargroei stimuleren door te stoppen met roken is een vanzelfsprekende optie, waarmee de algehele gezondheid en het toekomstperspectief ook in positieve zin worden bevorderd. Omdat de vaten, na het stoppen met roken, niet meer verwijden zal de haargroei niet versnellen. Je behoudt de situatie die je hebt, deze wordt alleen niet meer erger.

Haargroei versnellen

Wat zou het mooi zijn als er ook een eenvoudige manier is om de bloedtoevoer naar de haarzakjes te vergroten en daarmee haargroei versnellen en dikker haar krijgen! Die mogelijkheid bestaat bij de toepassing van minoxidil, een lotion die op de hoofdhuid wordt aangebracht. Dit molecuul, meestal opgelost in ethylalcohol en/of isopropylalcohol, is in staat om de barrière van de hoofdhuid te passeren. Minoxidil verwijdt de bloedvaten van de haarzakjes waardoor de doorbloeding van de haarzakjes aanzienlijk verbetert en het volume van de haarzakjes toeneemt. Dit doet de haargroei versnellen. In principe werkt minoxidil op alle haarzakjes, maar op de kleine, geminiaturiseerde haarzakjes het meest. Minoxidil is al meer dan 30 jaar op de markt voor dit doel en de werking is wetenschappelijk bewezen.

Een aanvullend toepassingsgebied van minoxidil is het gebruik na een haarimplantatie. Omdat de minoxidil behandelingen haargroei versnellen zullen de getransplanteerde haren eerder tot wasdom komen en is het resultaat van de haarimplantatie eerder en beter zichtbaar.

Minoxidil kan haargroei stimuleren en kan relatief veilig worden toegepast. Als teveel minoxidil wordt aangebracht, meer dan 2 milliliter, kan niet alles door de bloedvaten in de hoofdhuid worden opgenomen en komt een deel terecht in het lichaam. Een mogelijke bijwerking is daardoor het ontstaan van overbeharing op de plaats van de bakkebaarden en de bovenlip. Dit wordt veroorzaakt doordat de haarzakjes van de dunne, niet zichtbare haartjes dikker haar krijgen en daardoor zichtbaar worden. Dat is in een vrouwengelaat geen fraai gezicht. Hiervoor zijn er maar twee opties: stoppen met minoxidil of epileren. Als de overmaat minoxidil de hersenen bereikt en daar de bloedvaten verwijdt kan duizeligheid en misselijkheid ontstaan. Bij een zeer grote overmaat minoxidil kunnen zelfs hartkloppingen voorkomen. Dit laatste wordt gezien bij personen die minoxidil lotion zien als een haarlak waarmee de haardos rijkelijk wordt gesprayd, als ware het een vitamine voor haargroei is.

Nadeel Minoxidil

Wellicht het belangrijkste nadeel van minoxidil is de beëindiging van de behandeling. Hoewel het geen enkel probleem is om de behandeling met dit vitamine voor haar over een zeer lange reeks van jaren te continueren zal menigeen de behandeling op enig moment willen afbreken. Na het stoppen vernauwen de bloedvaten van de haarzakjes, krijgen de haarzakjes minder bloed, waarmee ze de relatief dikke, lange haar niet voldoende kunnen onderhouden. Van haargroei versnellen is geen sprake meer. Het gevolg is dat de haren twee à drie maanden na het stoppen met de behandeling massaal uitvallen. Deze haren worden weliswaar weer vervangen door nieuwe haren, die korter en minder dik zijn, maar het psychisch effect is niet te onderschatten. Teleurstelling, verdriet en paniek zijn veelvoorkomende reacties. Vaak wordt in de periode van extreme haaruitval weer snel gegrepen naar de minoxidil flacon vanuit een (vermeende) angst voor kaalheid.

Bij dunner wordend haar is minoxidil effectief in een dosering van 5%, zowel voor mannen als voor vrouwen. Indien haaruitval vrouwen psychisch belast is minoxidil 5% een uitstekende keuze.

 

Heb je haaruitval en weet je niet welk voedingssupplement bij jou past?

 

TRIX Basic Voedingssupplementen bij Haaruitval

Vitamine voor haar

Het is beslist niet eenvoudig om gezonde haren ziek te maken! Zelfs bij zwaar ondervoede mensen zien we nog steeds en weelderige haardos, alsof de haren prioriteit krijgen bij het overleven. Omgekeerd is het niet eenvoudig om “zieke” haren beter te maken. Daarvoor moet je de oorzaak kennen én veel geduld hebben.

Er zijn vele haargroei pillen op de markt. Vrijwel alle middelen, tabletten, capsules maar ook vloeistoffen, ontberen het wetenschappelijk bewijs van effectiviteit. De verkopers beweren dat het werkt en staven dit met testimonia, verklaringen van tevreden gebruikers. De pil is een panacee, deze werkt altijd en bij iedereen! Hoewel ieder verstandig mens begrijpt dat dit niet waar kan zijn worden de middelen goed verkocht. Er zit een psychologische druk achter, niets doen is geen optie. Het geeft een beter gevoel om een niet-werkend middel te gebruiken dan niets te gebruiken.

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘haaruitval en vitamine’.

 

Vitamine voor haargroei

Dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werkzaamheid van een vitamine voor haargroei wil echter niet zeggen dat deze ook daadwerkelijk niet werkzaam zijn. Het probleem is dat het wetenschappelijk bewijs moet voortkomen uit onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Dergelijk onderzoek is erg duur. Een wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid van een geneesmiddel of supplement kost miljoenen euro’s. Dan is er de kans dat het gewenste effect niet wordt aangetoond en het product niet aan de consument kan worden aangeboden waardoor de investeringskosten niet kunnen worden terugverdiend. Al met al een enorm risico, dat de producenten van voedingssupplementen liever niet aangaan.

De wetenschappelijk goed onderbouwde haargroei pillen zoeken in de wetenschappelijke literatuur naar stoffen waarvan bewezen is dat zij iets doen voor de haargroei. Deze stoffen gebruiken zij als ingrediënten voor hun haargroei pillen. Hierin is vaak een vitamine voor haar verwerkt. Zo zijn ijzerverbindingen altijd van belang voor haargroei en deze ontbreken in vrijwel geen enkel haargroei supplement. Ook biotine en cholecalciferol, vitaminen voor haar genoemd vanwege hun effect op de gezondheid van de hoofdhuid, bevinden zich op de ingrediëntenlijst van de haargroei pillen.

In de supplementen worden ook vaak eiwitverbindingen verwerkt, die lijken op de bouwstoffen van haren. Daarbij hoort de onderbouwing dat deze de haargroei versnellen opdat de opbouwstoffen rijkelijk voorhanden zijn. Feit is dat een tekort aanbouwstoffen de haargroei afremt, maar het is de vraag of er sprake is van een tekort aan bouwstoffen bij een gezonde en gevarieerde voeding. De redenering achter de toepassing is simpel: baat het niet, dan schaadt het niet!

Haargroei pillen: de natuur helpt een handje

De oude Egyptenaren wisten het al. Met extracten van de zaagpalmboom kon je de haargroei stimuleren. Dat kaalheid onder de oude Egyptenaren een belangrijk thema was staat vast. Altijd werden de hoogwaardigheidsbekleders afgebeeld met een pruik op het hoofd. Dit gebruik werd overigens tot in de twintigste eeuw toegepast in rechterlijke en koninklijke kringen.

Zaagpalmextract wordt vervaardigd uit de bladeren en de vruchten (bessen) van de zaagpalm (saw palmetto, serenoa repens, serenoa serrulata). De exacte werking is niet bekend, maar waarschijnlijk voorkomt het de vorming van het enzym 5-alpha-reductase (5AR) type 1. Dit enzym is verantwoordelijk voor de vorming van ongeveer 30% van het dihydrotestosteron (DHT) in de hoofdhuid. Er is dan minder DHT in de omgeving van de receptoren op de haarzakjes, waardoor het haarverlies door alopecia androgenetica wordt afgeremd. 5AR type 2 is verantwoordelijk voor de vorming van 70% van het DHT, en dit enzym wordt geremd door het geneesmiddel finasteride. Om zowel het type 1 als type 2 5AR te remmen worden finasteride en saw palmetto nogal eens gecombineerd. Dit zal de haargroei versnellen en de haargroei stimuleren, maar er is geen duidelijke aanwijzing wat de dosering van de saw palmetto moet zijn. Het gebruik van extracten in plaats van de fijngemaakte bladeren maakt inname van geconcentreerde hoeveelheden saw palmetto mogelijk. Dan is de kans groter dat een effectieve dosis wordt ingenomen.

Omdat de werking van saw palmetto ingrijpt op het niveau van DHT-reductie zal theoretisch 30% van de haarzakjes, die zijn aangedaan door alopecia androgenetica, dikker haar krijgen en dit haar groeit ook nog langer door. De verlengde haarcyclus zal de haaruitval doen afnemen. Daarvoor is wel wat geduld nodig want een eerste effect is pas na ongeveer een jaar merkbaar.

Heb je haaruitval en weet je niet welk voedingssupplement bij jou past?

Brengt haaruitval vrouwen aan de pil?

Het is al geruime tijd bekend dat bepaalde anticonceptiepillen het haarverlies door erfelijke kaalheid afremmen. Dit werd vele vrouwen, gebruikers van vierdegeneratie anticonceptiepillen, pijnlijk duidelijk toen enkele verwarde journalisten rapporteerden dat deze pillen een tweemaal zo grote kans gaven op trombosevorming dan de reguliere pillen. Hoewel deze kans inderdaad tweemaal zo groot was, de kans dat trombose optreedt is nog steeds heel erg klein. Maar het gevolg was dat veel artsen het voorschrift voor de vierdegeneratiepillen wijzigden. Vrouwen met een erfelijke belasting voor haarverlies kregen in de jaren daarop veel last van haaruitval. Hoe kan dat?

Elke anticonceptiepil bevat een antiandrogeen. Sommige antiandrogenen hebben een, behalve een functie bij de anticonceptie, rol bij de reductie van talg in de kliertjes van de huid. Hierdoor ontstaat er minder acne. Maar diezelfde antiandrogenen hebben ook de eigenschap om de receptorplaatsen voor DHT op de haarzakjes te bezetten. De haarzakjes met (door de erfelijkheid aangelegde) receptoren zijn allen bezet met DHT. Dit DHT wordt ongeveer eenmaal per half jaar op natuurlijke wijze verwijderd, waarschijnlijk om het systeem met vers hormoon te onderhouden. Op dat moment zijn er twee stoffen die in competitie gaan om de bezetting van de receptorplaats: nieuw DHT én het antiandrogeen van de anticonceptiepil. Wint DHT deze stoelendans dan gaat het proces verder. Wint het antiandrogeen, dan wordt het proces van haarverlies afgeremd.

Door de bank genomen zal een start met een anticonceptiepil met daarin het cyproteronacetaat (Diane 35), drosperinon (Yasmin, Yaz) of dienogest (Qlaira) het haarverlies doen afremmen met ongeveer 30%. Eigenlijk zijn dit de echte haargroei pillen! Omgekeerd, toen vrouwen met erfelijk kaalheid deze pil inruilden voor een pil zonder deze antiandrogenen, nam het haarverlies toe. Cyproteronacetaat kan ook zonder oestrogeen hormoon worden ingenomen. Dit product staat bekend onder de merknaam Androcur en is op doktersrecept verkrijgbaar.

Haargroei stimuleren

Als bij extreme haaruitval vrouwen worden geconfronteerd met opmerkingen uit hun omgeving slaat de paniek nogal eens toe. Dat is begrijpelijk, want met uitzondering van kleding is niets zo bepalend voor het uiterlijk van de vrouw als het haar. Haren zitten bovenop de ziel. Haarverlies veroorzaakt zielenpijn. Zielenpijn kan op zijn beurt weer zorgen voor meer haaruitval door stress. Vrouwen willen zo snel als het kan dikker haar krijgen en de haargroei stimuleren, maar de weg naar een oplossing is geplaveid met obstakels. Daarbij speelt schaamte nog steeds een rol. Camouflage met hair fibers wordt nogal eens verkozen boven een goede diagnose en behandeling. Uitstel van behandeling brengt een oplossing meestal niet dichterbij. Te vroeg behandelen is ook niet zinnig, maar een goede dermatoloog of kliniek zal de haarsituatie minutieus in beelden vastleggen zodat progressie van het haarverlies door de jaren heen kan worden gevolgd. Met deze documentatie kan iedereen zelf beslissen of en op welk moment een behandeling moet worden gestart om haarverlies te voorkomen, haaruitval te normaliseren, haargroei te stimuleren of haargroei te versnellen.

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘haar sneller laten groeien’.

 

Haarimplantatie

Vreemd genoeg was de eerste chirurgische ingreep om de gevolgen van haarverlies te behandelen een ingreep waarbij de kale huid werd verwijderd en de harige uiteinden van de scalp aan elkaar werden bevestigd. Om extra huid te creëren werd een ballonnetje onder de kale huid aangebracht en in de loop van enkele maanden opgeblazen. Daardoor rekte de hoofdhuid flink op zodat ruimte voor de excisie ontstond. Deze methode is vanaf 1980 in een rap tempo vervangen door het transplanteren van kleine stukjes huid waarop zich haren bevinden. Deze methode wordt haarimplantatie of haartransplantatie genoemd, maar is in feite een huidtransplantatie. Het idee is dat in relatief korte tijd een cosmetisch acceptabel resultaat wordt bereikt. Daarbij moet bedacht worden dat een haarimplantatie het haarverlies door erfelijke kaalheid niet stopt. Zonder behandeling van de erfelijke kaalheid is een haarimplantatie gelijk aan dweilen met de kraan open.

Meer tips om haaruitval te bestrijden

TRIX Basic Alpha

  • Speciaal ontwikkeld voor erfelijke kaalheid
  • Ondersteunt natuurlijk herstel bij haaruitval
  • Zeer geconcentreerd saw palmetto extract 15:1

18,35Toevoegen aan winkelwagen

TRIX Basic Beta

  • Speciaal ontwikkeld voor haaruitval bij ‘stress’
  • Draagt bij aan onderhoud van normaal haar
  • Bevat de natuurlijke bouwstoffen voor het haar

18,35Toevoegen aan winkelwagen

TRIX Basic Gamma

  • Speciaal ontwikkeld voor pleksgewijze kaalheid
  • Draagt bij aan onderhoud van normaal haar
  • Bevat biotine en ijzer

18,35Toevoegen aan winkelwagen


Deze info kun je o.a. delen via Facebook, Whatsapp en Linkedin
0