Skip to main content
Deze info kun je o.a. delen via Facebook, Whatsapp en Linkedin

Hier vind je de meest gestelde vragen over alopecia, oftewel kaalheid. Het antwoord van de tricholoog vind je eronder. Klik op de onderstreepte woorden om snel door het artikel heen te browsen of gebruik de zoekfunctie ‘control f’ om een specifieke term te vinden. Staat je vraag er niet bij? Neem contact op!

Wat betekent alopecia?

Alopecia is de medische term voor kaalheid. Deze term refereert niet alleen naar hoofdharen, maar naar alle plekken op het lichaam zoals wenkbrauwen, de schaamstreek en oksels. Alopecia bestaat uit verschillende vormen waarbij alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid) en alopecia areata (pleksgewijze kaalheid) de meest voorkomende zijn.

Anderen lezen ook: alopecia behandeling

Hoe werkt dutasteride?

Dutasteride is een zogeheten DHT-blokker. Als je belast bent met erfelijke kaalheid wordt er dihydrotestosteron (DHT) in je lichaam aangemaakt. DHT hecht zich aan de haarzakjes op je hoofd. Uit haarzakjes groeien je haren en binnenin je haarzakjes worden nieuwe haren aangemaakt. Zodra DHT zich hecht aan een haarzakje wordt het haarzakje ongezond. Ongezonde haarzakjes produceren dunne, ongezonde haren die eerder wisselen (uitvallen). Dutasteride blokkeert de aanmaak van DHT. Als er weinig tot geen DHT in je lichaam circuleert, dan kan het zich niet hechten aan je haarzakjes. Hierdoor blijven je haarzakjes gezond en zul je weer dikkere en langere haren krijgen.

Anderen lezen ook: dun haar man

Ik heb sinds kort extreme haaruitval, wat nu?

Als je opeens extreme haaruitval ervaart is de kans groot je een telogeen effluvium hebt, oftewel haaruitval door stress. Is de lengte van de uitgevallen haren nagenoeg gelijk aan de lengte van de haren op je hoofd? Heb je ongeveer zes maanden geleden een heftig stressmoment meegemaakt? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is kun je er vanuit gaan dat er sprake is van een telogeen effluvium.

Anderen lezen ook: gezonde leefstijl

Wat is een telogeen effluvium?

Een telogeen effluvium is een vorm van tijdelijk, extreem haaruitval. Vaak is de oorzaak fysieke of psychische stress. Enkele voorbeelden van heftige stress momenten zijn: emotionele problemen, een ongeval, streng dieet en een zeer hoge werkdruk. Bij een telogeen effluvium stopt de haarwortel met groeien en trekt zich versneld terug in de rust- en uitvalfase van de haargroeicyclus. Klik hier voor een duidelijke illustratie met uitleg (scroll naar beneden).

Anderen lezen ook: dunner wordend haar vrouw

Is er een verband tussen een jeukende hoofdhuid en haaruitval?

Ja, er is een verband tussen een jeukende hoofdhuid en haaruitval. Als een haar uitvalt trekt deze alle structuren los die aan de haar zijn bevestigd. Als er 100 haren per dag uitvallen merk je daar weinig of niets van. Echter, bij het uitvallen van honderden haren tegelijk kan dit een jeukend, zelfs pijnlijk gevoel geven.

Anderen lezen ook: haaruitval schildklier

Is haaruitval een van de gevolgen van stress?

Een van de gevolgen van stress kan haarverlies zijn. Haaruitval door stress, oftewel een telogeen effluvium, ontstaat als gevolg van een heftig stressmoment dat je hebt meegemaakt. Dit kan o.a. een auto-ongeluk, het overlijden van een naaste of een bevalling zijn. Door dit heftige stressmoment is de groeifase van je haar tijdelijk verstoord geraakt waardoor de haar enkele maanden te vroeg zal wisselen (uitvallen). Uiteindelijk herstelt je haar vanzelf. Meestal na zes maanden is je haarcyclus hersteld. Dit herstel kun je bespoedigen met voedingssupplement TRIX Basic Beta, speciaal ontwikkeld voor haaruitval door stress.

Ik krijg plotseling haaruitval, wat nu?

Als je plotseling haaruitval ervaart is de kans groot je een telogeen effluvium hebt, oftewel haaruitval door stress. Is de lengte van de uitgevallen haren nagenoeg gelijk aan de lengte van de haren op je hoofd? Heb je ongeveer zes maanden geleden een heftig stressmoment meegemaakt? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is kun je er vanuit gaan dat er sprake is van een telogeen effluvium.

Anderen lezen ook: haaruitval stress

Kan een auto immuunziekte haaruitval veroorzaken?

Ja, een auto immuunziekte kan haaruitval veroorzaken. Een auto immuun ziekte is een afwijking waarbij de weerstand (het immuunsysteem) lichaamseigen weefsels afbreekt of verandert. Bij de haarafwijking alopecia areata is dit het geval. Er zijn nog enkele andere haarafwijkingen waarbij de weerstand een verkeerde rol vervult, maar deze zijn relatief zeldzaam. Het gaat dan om bepaalde verlittekenende alopecieën.

Anderen lezen ook: alopecia totalis

Kan ik al mijn haar verliezen?

Bij een haarafwijking zoals alopecia totalis is het mogelijk om al je haar te verliezen. Gelukkig is deze haarafwijking zeldzaam. De meeste voorkomende haarafwijking is alopecia androgenetica, oftewel erfelijke kaalheid. Haaruitval door alopecia androgenetica komt bij mannen tot uiting beginnend bij de inhammen en de kruin. Bij vrouwen komt haaruitval door alopecia androgenetica tot uiting doordat eerst de middenscheiding dunner wordt, vervolgens worden de haren op het gehele hoofd dunner. Dit proces van kaal worden kan bij zowel mannen als vrouwen geremd worden door een DHT-blokker te gebruiken. DHT-blokkers zijn verkrijgbaar in voedingssupplementen (werkzame stof: saw palmetto) en geneesmiddelen (dutasteride).

Anderen lezen ook: dunner wordend haar man

Wat zijn uitroeptekenharen?

Uitroeptekenharen zijn haren die in de groeifase vroegtijdig zijn afgebroken bij mensen die belast zijn met alopecia areata (pleksgewijze kaalheid). Je eigen afweersysteem beschouwt je haren (foutief) als een mogelijk gevaar. Onder de huid wordt deze haar afgebroken, als het ware door een bever bijt. De haar die uiteindelijk uitvalt krijgt zo de vorm van een uitroepteken. Een uitroeptekenhaar duidt erop dat het haarverlies door alopecia areata nog volop aan de gang is. Voor een duidelijke illustratie klik hier en scroll naar beneden.

Anderen lezen ook: hoeveel haren verlies je per dag

Hoeveel haren verlies je per dag?

Op de vraag ‘hoeveel haren verlies je per dag’ is geen exact antwoord te geven. Gemiddeld verliest ieder persoon 50-100 per dag. Je spreekt over overmatige haaruitval zodra je 150 haren per dag verliest. Als je niet eerder overmatige haaruitval hebt ervaren is de kans groot dat je een telogeen effluvium hebt. Speciaal hiervoor is het voedingssupplement TRIX Basic Beta ontwikkeld.

Door de test te doen kun je bepalen of bij jou sprake is van een telogeen effluvium.

Kan het dunner wordend haar bij een man weer dikker worden?

Je spreekt van dunner wordend haar als de diameter van de haar afneemt. In veel gevallen is het mogelijk om dunner wordend haar bij een man weer dikker te maken. De meest voorkomende oorzaken van dunner wordend haar bij een man zijn erfelijke kaalheid en een telogeen effluvium. Beiden zijn te behandelen. Bij een telogeen effluvium kies je voor TRIX Basic Beta. Bij erfelijke kaalheid kies je voor TRIX Basic Alpha.

Anderen lezen ook: extreme haaruitval

Waarom is een gezonde leefstijl zo belangrijk?

Een gezonde leefstijl is niet alleen goed voor je gehele lichaam en mentale gesteldheid, ook is het goed voor de kwaliteit van je haren. Door een actieve leefstijl en een gezond en gevarieerd dieet krijg je voldoende bouwstoffen, mineralen en vitaminen binnen. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om sterke, gezonde haren te produceren. Een ongezonde leefstijl kan leiden tot een tekort aan essentiële mineralen en vitaminen voor haargroei. Dit kan vervolgens resulteren in haarverlies, haaruitval door stress en dunner wordend haar. Het tekort aan vitaminen en mineralen kun je verhelpen met voedingssupplementen, maar een gezonde leefstijl heeft de allerhoogste prioriteit.

Anderen lezen ook: kale plek op hoofd

Kun je alopecia door een behandeling tegengaan?

Alopecia kent verschillende verschijningsvormen. Zo kan er sprake zijn van alopecia androgenetica, alopecia areata, en verlittekende alopecieën. Voor elke alopecia is een behandeling beschikbaar. Het advies is om een deskundige te raadplegen zoals de huisarts of een gespecialiseerde haarkliniek.

Anderen lezen ook: auto immuunziekte haaruitval

Hoe kun je dun haar bij een man behandelen?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of er sprake is van een haarafwijking. De meest voorkomende haarafwijking die dun haar bij een man veroorzaakt is alopecia androgenetica, oftewel erfelijke kaalheid. Bij deze afwijking ontstaat dunner wordend haar bij een man bij de inhammen en kruin. Dit kun je o.a. behandelen door het innemen van een supplement met saw palmetto of een geneesmiddel zoals dutasteride. Beiden zijn DHT-blokkers, waarbij dutasteride de meest doeltreffende is.

Anderen lezen ook: anti haaruitval

Met welke anti haaruitval middelen kun je het best beginnen?

Anti haaruitval middelen zoals voedingssupplementen zijn een uitstekend begin. Hierin zijn vaak natuurlijke stoffen verwerkt en hebben geen bijwerkingen. Hiermee vul je eventuele vitamine- en mineraaltekorten aan waardoor je haarzakjes gezonde haren kunnen produceren. Indien je belast bent met erfelijke kaalheid ga dan voor een voedingssupplement met saw palmetto (DHT-blokker). TRIX Basic Alpha is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van overmatige haaruitval bij erfelijke kaalheid.

Anderen lezen ook: beste middel tegen haaruitval vrouwen

Wat is beste middel tegen haaruitval bij vrouwen?

Voordat hier antwoord opgegeven kan worden is het van belang om vast te stellen wat de oorzaak is van het dunner wordend haar bij de vrouw. De drie meest voorkomende oorzaken zijn:
1. Vitaminetekort
2. Alopecia androgenetica
3. Een telogeen effluvium
Een vitaminetekort kun je verhelpen door een gezond dieet, eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Bij een telogeen effluvium kun je het herstel van je haren bespoedigen met TRIX Basic Beta. Bij erfelijke kaalheid kun je het proces remmen met DHT-blokkers zoals TRIX Basic Alpha (voedingssupplement) of dutasteride (geneesmiddel).

Is er een verband tussen haaruitval en je schildklier?

Er is een verband tussen haaruitval en je schildklier. Als de werking van de schildklier minder wordt kan dit leiden tot meer haarwisselingen (telogeen effluvium). De huisarts zal het tekort aan schildklierhormoon aanvullen waardoor ook de haarwisselingen zullen normaliseren. Alle uitgevallen haren zullen worden vervangen door nieuwe haren.

Anderen lezen ook: geirriteerde hoofdhuid

Wat gebeurt er bij een haarimplantatie?

Een haarimplantatie is voornamelijk geschikt voor mannen. Hierbij worden gezonde haarzakjes verplaatst naar plekken waar je kaal wordt, meestal de inhammen en kruin. De verplaatste haarzakjes zijn vaak afkomstig uit de achterkant van je hoofd (corona). De haarzakjes op de achterkant van je hoofd zijn namelijk niet gevoelig voor het hormoon dat jouw haaruitval veroorzaakt. Na het verplaatsen van de haarzakjes zullen ze op de nieuwe plek verder groeien.

Anderen lezen ook: dun haar vrouw

Kan het dunner wordend haar bij een vrouw weer dikker worden?

Je spreekt van dunner wordend haar als de diameter van de haar afneemt. In veel gevallen is het mogelijk om dunner wordend haar bij een vrouw weer dikker te maken. De meest voorkomende oorzaken van dunner wordend haar bij een vrouw zijn erfelijke kaalheid en een telogeen effluvium. Beiden zijn te behandelen. Bij een telogeen effluvium kies je voor TRIX Basic Beta. Bij erfelijke kaalheid kies je voor TRIX Basic Alpha.

Anderen lezen ook: haaruitval overgang

Kan haaruitval door de overgang veroorzaakt worden?

Overmatige haaruitval door de overgang komt regelmatig voor. De overgang wordt gekenmerkt door grote hormoonveranderingen en -schommelingen. Dergelijke veranderingen kunnen lichamelijke stress veroorzaken met méér haaruitval tot gevolg. Dit type haaruitval is tijdelijk en alle uitgevallen haren worden vervangen door nieuwe haren (telogeen effluvium). Je wordt er niet kaal of dunbehaard door. Voedingssupplement TRIX Basic Beta is speciaal hiervoor ontwikkeld.

Anderen lezen ook: plotseling haaruitval

Hoe kun je dun haar bij een vrouw behandelen?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of er sprake is van een haarafwijking. De meest voorkomende haarafwijking die dun haar bij een vrouw veroorzaakt is alopecia androgenetica, oftewel erfelijke kaalheid. Bij deze afwijking ontstaat dunner wordend haar bij een vrouw bij de middenscheiding en breidt daarna uit over het hele hoofd. Dit kun je o.a. behandelen door het innemen van een supplement met saw palmetto of een geneesmiddel zoals dutasteride. Beiden zijn DHT-blokkers, waarbij dutasteride de meest doeltreffende is.

Anderen lezen ook: haar verliezen

Ik heb een kale plek op mijn hoofd, wat nu?

De medische term voor een kale plek op je hoofd is alopecia areata. De exacte oorzaak van deze haarafwijking is nog niet geheel bekend, maar de kans is zeer groot dat een fout in het afweersysteem de kale plek op je hoofd veroorzaakt. Het advies is om je huisarts of een gespecialiseerde kliniek te raadplegen. Speciaal voor de haarafwijking alopecia areata is TRIX Basic Gamma ontwikkeld. Dit voedingssupplement bevat de ingrediënten waarvan is aangetoond dat ze de kans op hergroei van haren vergroten.

Anderen lezen ook: uitroeptekenharen

Krijg je haaruitval door stress?

Ja, haaruitval door stress wordt in de medische wereld aangeduid als een telogeen effluvium. In diverse onderzoeken komt naar voren dat stress slecht is voor een mens. Stress heeft ook een negatieve invloed op je haren. Fysieke of psychische stress kan een oorzaak zijn van haaruitval. Speciaal hiervoor is voedingssupplement TRIX Basic Beta ontwikkeld. Doe de test en kom erachter of er bij jou sprake is van een telogeen effluvium.

Wat is alopecia totalis?

Alopecia areata is een auto-immuun afwijking waarbij ronde of ovale kale plekken (plekken waarop geen enkele haar staat) op de hoofdhuid ontstaan. Als deze plekken zo groot worden dat de gehele hoofdhuid kaal is heet de afwijking alopecia areata totalis, kortweg alopecia totalis. Als alle haren over het gehele lichaam zijn verdwenen wordt dit alopecia universalis genoemd.

Anderen lezen ook: gevolgen van stress

Kan een geirriteerde hoofdhuid haaruitval veroorzaken?

Nee, bij een licht geirriteerde hoofdhuid zal de haargroei niet worden belemmerd. Pas als een ontsteking het niveau van de haarzakjes bereikt worden de haarzakjes ook aangetast en zullen de haren uitvallen.

Anderen lezen ook: droge hoofdhuid haaruitval

Is er een verband tussen een droge hoofdhuid en haaruitval?

De hoofdhuid kan uitdrogen aan de buitenzijde, nimmer aan de “binnenzijde” van de huid. De huid is extreem goed beschermd tegen uitdroging en het zal niet snel voorkomen dat de uitdroging het niveau van de haarzakjes zal bereiken. Dat een droge hoofdhuid door haaruitval wordt veroorzaakt is derhalve niet aannemelijk.

Anderen lezen ook: dunner wordend haar

Ik heb dunner wordend haar, wat nu?

Bijna de helft van de mannen en vrouwen krijgen ergens in hun leven te maken met dunner wordend haar. In de meeste gevallen is de oorzaak erfelijke kaalheid, een telogeen effluvium of een vitaminetekort. Voor deze oorzaken zijn oplossingen. Doe hieronder de test om te bepalen of er bij jou sprake is van een afwijking.

Haaruitval bij mijn kind, wat nu?

Haaruitval bij een kind komt niet vaak voor. Toch zijn er enkele specifieke haarafwijkingen die bij kinderen voorkomen. Alopecia areata komt nogal eens voor bij kinderen die worden geplaagd, zich niet thuis voelen op school of door de ouders onder druk worden gezet (prestaties, uiterlijk). Alopecia androgenetica komt niet voor bij kinderen onder de 13 jaar. Er zijn enkele zeldzame haarafwijkingen die alleen bij kinderen voorkomen. Het stellige advies is tijdig een deskundige te raadplegen.

Anderen lezen ook: jeukende hoofdhuid en haaruitval

TRIX Basic Alpha

  • Speciaal ontwikkeld voor erfelijke kaalheid
  • Ondersteunt natuurlijk herstel bij haaruitval
  • Zeer geconcentreerd saw palmetto extract 15:1

18,35Toevoegen aan winkelwagen

TRIX Basic Beta

  • Speciaal ontwikkeld voor haaruitval bij ‘stress’
  • Draagt bij aan onderhoud van normaal haar
  • Bevat de natuurlijke bouwstoffen voor het haar

18,35Toevoegen aan winkelwagen

TRIX Basic Gamma

  • Speciaal ontwikkeld voor pleksgewijze kaalheid
  • Draagt bij aan onderhoud van normaal haar
  • Bevat biotine en ijzer

18,35Toevoegen aan winkelwagen


Deze info kun je o.a. delen via Facebook, Whatsapp en Linkedin
0