Skip to main content
Deze info kun je o.a. delen via Facebook, Whatsapp en Linkedin

De 10 beste tips tegen haaruitval, erkend door trichologen. Verder lees je over mogelijke oorzaken van haaruitval, de verschillende typen haaruitval en wat je kunt doen om haaruitval te remmen.

De 10 tips voor iedereen

1. Eet gevarieerd en gezond. Door ongezonde voeding kun je een tekort aan vitaminen en mineralen krijgen die essentieel zijn voor een gezonde haargroei. Voldoende groenten en fruit zouden op je dieet moeten staan, zij bevatten vitaminen en antioxidanten. Ben je vegetariër? Zorg dan dat je voldoende ijzer inneemt.

2. Stress niet teveel! Door zowel fysieke als mentale stress krijgen je haren een ‘opdonder’ waardoor de groeifase verkort kan worden. De wijze waarop haaruitval mannen mentaal negatief beïnvloed en de wijze waarop haaruitval vrouwen negatief beïnvloedt kan nóg meer stress opleveren dan dat je al hebt. Wees hiervan bewust en probeer dit geen effect op je te laten hebben. Zoek naar de juiste oplossingen en ga hiermee actief aan de slag.

3. Blijf in de zomer zoveel mogelijk uit de hitte en stel je haren niet onnodig lang bloot aan de zon.

4. Neem supplementen of voedingssupplementen die de natuurlijke bouwstoffen voor gezonde haargroei aanvullen. De belangrijkste stoffen zijn biotine en vitamine E.

5. Trek het haar niet strak naar achteren. Een elastiekje is prima, maar trek niet te hard aan je haar! Bij voortdurende trekkracht worden de haarwortels naar de oppervlakte van de huid getrokken en gaan verloren (tractie alopecie).

6. Rustig aan met de föhn! Hitte is niet goed voor je haar. De kwaliteit van je haar kan door het gebruik van een föhn, stijl- en krultang afnemen en hierdoor breekbaarder worden. Af en toe de föhn op je hoofd is prima, maar zorg ervoor dat deze niet te warm is ingesteld.

7. Weet wat er aan de hand is, wat de precieze oorzaak van de haaruitval is. Bezoek een betrouwbare website, je huisarts of een gespecialiseerde kliniek.

8. Was je haar met een milde shampoo die bij je haartype past.

9. Evalueer pas na 6-12 maanden. Of je nu kiest voor bepaalde haargroeimiddelen of je ondergaat een behandeling tegen haaruitval, het is verstandig om iedere 6 tot 12 maanden te evalueren. Na ongeveer 6 tot 12 maanden is het namelijk mogelijk om voor het eerst te beoordelen of de behandeling daadwerkelijk helpt.

10. Borstel je haar met een stevige borstel zodat alle loszittende haren uit de haardos worden verwijderd. Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar hierdoor vermijd je wel dat de haren op een ongewenst moment uitvallen. Bijvoorbeeld tijdens het lezen, koken en haren wassen. De haren, die je in de borstel aantreft, zouden anders toch binnen enkele dagen uitvallen. Ze zitten je alleen maar in de weg.

 

Heb je haaruitval en weet je niet welk voedingssupplement bij jou past?

 

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘haargroei stimuleren’.

 

Hoeveel mensen hebben last van haaruitval?

Al jarenlang zijn haarproblemen een veel besproken onderwerp bij de huisarts. Vroeger was het de normaalste zaak dat een man een kaal hoofd had. Je moest het maar accepteren. Bij vrouwen was haaruitval nog niet zo lang geleden zelfs een taboe. Vrouwen, die worden toch niet kaal? Jawel, en je moest er maar mee leren leven. ‘Koop een pruik of draag een hoed’ waren de beste adviezen die je kon ontvangen. Daar er vroeger geen lange termijn oplossingen waren, zo zijn die er nu wel. Kaalheid is een keuze geworden!

Meer dan 75% van alle mannen krijgt in zijn leven te maken met een vorm van kaalheid of haaruitval. Dit varieert van een lichte vorm tot volledige kaalheid.

Ongeveer 40% van alle vrouwen ervaart dunner wordend haar na het 40e levensjaar, maar spijtig genoeg ook al op veel jongere leeftijd. Vaak ervaren vrouwen last van haaruitval heftiger dan mannen. De wijze waarop haaruitval vrouwen in hun identiteit aantast is een serieuze kwestie en wordt niet altijd even goed begrepen door personen die geen last van haaruitval hebben. Dat vrouwen ook kaal kunnen worden is maatschappelijk nog niet geaccepteerd. De wijze waarop haaruitval mannen in hun identiteit aantast is minder heftig omdat een man met een kaal hoofd een sociaal geaccepteerde verschijning is. Dit neemt echter niet weg dat ook veel mannen kampen met onzekerheid door hun dunner wordend haar.

Haarcyclus normaal

Haaruitval vrouwen

Het haarverlies bij vrouwen begint vaak op de middenscheiding en breidt zich in alle richtingen uit. Vrouwen worden dus niet op dezelfde manier kaal als mannen, maar hun haar dunt over het gehele hoofd uit. Er is wel sprake van dezelfde haaruitval oorzaken als bij mannen, hierover later meer.

De impact van haarproblemen is bij vrouwen meestal erg groot. Niet alleen uit dit zich boven op het hoofd, ook merk je het aan de mentale gesteldheid van de vrouw. Haarverlies kan leiden tot verdriet, paniek en zelfs depressiviteit. Sommige haarziekten komen zo zelden voor dat zij slecht worden herkend, andere komen zó vaak voor dat deze niet als afwijking beschouwd worden. Maar in alle gevallen is er behoefte aan een goede herkenning van het probleem en een juiste behandeling bij haaruitval.

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘alopecia’.

 

Haaruitval mannen

Mannen met erfelijke kaalheid krijgen inhammen en de kruin dunt uit. Iedere man moet vanaf zijn 16e levensjaar serieus rekening houden met het feit dat zij kaal kunnen worden aangezien meer dan 65% van alle mannen in zijn leven te maken krijgt met een vorm van kaalheid. Sommige mannen hebben hier geen problemen mee. Een grotere groep mannen wilt hier wel iets aan doen. Maar wat te doen tegen haaruitval? Stel je voor: een 16-jarige jongen op de middelbare school waarbij zijn inhammen een centimeter naar achter zijn getrokken binnen één jaar? Dat is schrikken! Op die leeftijd kan dat vernietigend zijn voor iemands zelfbeeld. Daar komt nog eens bij dat je haaruitval door stress toeneemt!

Haaruitval oorzaken

De meest voorkomende haaruitval oorzaken zijn erfelijke kaalheid (alopecia androgenetica) en haaruitval door stress (telogeen effluvium). Erfelijke kaalheid is, zoals de term zelf al zegt, erfelijk bepaald. Dit betekent dat je hier genetisch mee belast bent en je dit niet kunt veranderen. Waar je wel invloed op kunt uitoefenen is hoe je de symptomen hiervan bestrijdt! Dus wees gerust, er zijn oplossingen.

De oorzaak van een telogeen effluvium is overmatige stress. Niet alleen mentale stress zoals het overlijden van een naaste of een hoge werkdruk, maar ook fysieke stress zoals een auto ongeluk, bevalling, verblijf in een zeer warm land of hoge koorts. Het is natuurlijk onmogelijk om dit soort stressmomenten in je leven te vermijden, maar probeer het toch: minder stressen!

Een van de overige haaruitval oorzaken is een tekort aan vitaminen en proanthocyanidines. Bepaalde vitaminen zorgen voor een betere bloedtoevoer in je bloedvaten en voor een betere bloedtoevoer in je hoofdhuid. Hierdoor worden de haarzakjes beter gevoed en dit resulteert in een gezonde haargroei. Met een shampoo tegen haaruitval kun je hier enig resultaat mee behalen, maar het is beter om de benodigde vitaminen via gezonde voeding of voedingssupplementen tot je te nemen. Het is verstandig om je dieet aan te vullen met vitaminen als biotine (vitamine B8) en vitamine E (tocopherolacetaat).

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘haaruitval en vitamine’.

 

Dunner wordend haar – erfelijke kaalheid

Dat haaruitval mannen en vrouwen onzeker maakt is een feit. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk bij erfelijke kaalheid?
Je hoofdharen groeien uit haarzakjes die in de hoofdhuid zitten. Een haar blijft gemiddeld vijf jaar groeien, daarna valt deze uit en wordt vervangen door een nieuwe haar. Dit noem je een haarcyclus. Een haarzakje kan ongeveer 20x een nieuwe haar produceren. Dit betekent dat je op papier 100 jaar oud kunt worden met een volle bos haar. In de praktijk gebeurt dit echter weinig. Zodra je belast bent met erfelijke kaalheid, en dit gebeurt bij zowel mannen als vrouwen, wordt de haarcyclus negatief beïnvloed. In het lichaam wordt het hormoon dihydrotestosteron (DHT) aangemaakt. DHT hecht zich bij mannen en vrouwen die belast zijn met erfelijke kaalheid op de receptoren van de haarzakjes waardoor de haarcyclus van iedere haar drastisch wordt verkort. Door de aantasting van de DHT worden de haarzakjes minder volumineus en de haren steeds dunner, totdat zij uiteindelijk uitvallen. Een haarcyclus kan hierdoor verkort worden naar drie maanden. Aangezien een haarzakje 20x een nieuwe haar kan produceren wordt het een eenvoudige rekensom. Na 60 maanden ben je door al je beschikbare haren heen en wordt je echt kaal! Hier zie je aan de hand van duidelijke illustraties en tekst hoe een haarcyclus, aangetast door DHT, verloopt. Wat te doen tegen haaruitval bij erfelijke kaalheid? Stop de aanmaak van DHT, geef de haarzakjes meer volume of plaats een andere stof op de receptoren van de haarzakjes ter vervanging van het DHT.

 

Heb je haaruitval en weet je niet welk voedingssupplement bij jou past?

Haarcyclus erfelijke kaalheid: verkort door DHT

Haaruitval door stress – telogeen effluvium

Dat haaruitval vrouwen in hun identiteit aantast is een feit. Heftige stress is bij veel vrouwen hiervan de oorzaak. Dit kan zowel fysieke als mentale stress zijn. De zwangerschap en bevalling zijn voor een vrouw zeer ingrijpende veranderingen. Dit geeft enorme fysieke, maar ook mentale stress. Dit komt vaak tot uiting als dunner wordend haar, beginnend op de middenscheiding. Andere voorbeelden van haaruitval door stress zijn: een streng dieet, hoge koorts, operatieve ingreep of een verblijf in een extreem warm land. Haaruitval door fysieke of psychische stress wordt in de medische wereld aangeduid als telogeen effluvium. Hierbij kunnen er ongeveer 150 – 400 haren per dag uitvallen. De groei van de haar stopt namelijk door de stress. Vervolgens vallen haren die zich aan het einde van de haarcyclus bevinden makkelijker uit en komen ze minder stevig in de hoofdhuid te zitten.

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies? Om dit proces te begrijpen kun je het beste eerst naar een normale haargroeicyclus kijken (klik op de link en scroll naar de illustratie met uitleg). Vergelijk deze nu met een haarcyclus die aangetast is door een stressmoment (klik op de link en scroll naar de illustratie met uitleg).

Een normale haarcyclus bestaat uit 3 fases: de groeifase, wisselfase en uitvalfase. De groeifase wordt door een stressmoment voortijdig afgebroken. Te vroeg wordt er overgegaan naar de wisselfase.

Voorbeeld: per dag verlies je onder normale omstandigheden ongeveer 50 – 100 haren. Dit is normaal en het gebeurt bij iedereen. Daarbij vallen nu ook de haren uit die pas over 3 dagen tot 3 maanden moeten wisselen! Dat is het effect van het stressmoment. Deze haren zouden eigenlijk nog enige tijd moeten blijven zitten, maar vallen nu te vroeg uit. Resultaat: je ziet veel meer haren in je borstel en doucheputje dan normaal. De stress slaat nog meer toe! Wees gerust, dit type haaruitval is altijd tijdelijk. Doorgaans stopt dit proces na zes maanden. Kun je dan helemaal niks doen? Jawel! Wat te doen tegen haaruitval door stress? Voed en ondersteun je haar met de juiste bouwstoffen en voedingssupplementen zodat de kwaliteit van je haren zo snel mogelijk herstelt.

Pillen tegen haaruitval door stress: TRIX Basic Beta

Shampoo tegen haaruitval

Douchen, even je haren wassen en het probleem is opgelost! Het ideale haargroeimiddel. Dit is natuurlijk niet waar. De term haargroeimiddel wordt wel eens door fabrikanten gebruikt die een nieuwe shampoo tegen haaruitval op de markt brengen. Maar dit mag helemaal niet! De term ‘haargroeimiddel’ mag officieel niet gebruikt worden. Om te bewijzen of een bepaald middel werkt is er wetenschappelijk onderzoek nodig. Dit is doorgaans zeer duur en wordt dan ook niet vaak gedaan. Volgens vele haarspecialisten moet de eerste werkzame shampoo tegen haaruitval nog op de markt komen. Dit betekent niet dat er geen goede shampoos op de markt zijn. Een goede shampoo wast de haren en de hoofdhuid. In een schone en goed doorbloede hoofdhuid kan een hoofdhaar beter groeien. De kwaliteit van je haren en hoofdhuid neemt toe door een middel tegen haaruitval zoals een shampoo, maar je haargroei wordt er niet door bevordert. Het is een prima middel voor de verzorging van de hoofdharen en hoofdhuid.

Lees hier de veelgestelde vragen met deskundig antwoord over ‘haar sneller laten groeien’.

 

Wat te doen tegen haaruitval

Heb jij last van haaruitval? In geval van alopecia androgenetica (erfelijke kaalheid) is dutasteride de meest doeltreffende oplossing. Dit geneesmiddel stopt de aanmaak van DHT in je lichaam. DHT is de boosdoener die ervoor zorgt dat je haren dunner worden en te vroeg uitvallen. Dit proces is hier duidelijk uitgelegd (klik op de link en scroll naar de illustratie met uitleg). Het effect van dutasteride is wetenschappelijk bewezen. De effectiviteit van het middel is enorm. Dutasteride is enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Ga hiervoor naar uw huisarts of een gespecialiseerde kliniek.

Indien je het nemen van geneesmiddelen een te grote eerste stap vindt kun je kiezen voor een andere DHT remmer zoals saw palmetto of voedingssupplementen met een geconcentreerd extract van saw palmetto, zoals Trix Basic Alpha. Deze zijn beiden geschikt voor zowel vrouwen als mannen. Het voordeel van het voedingssupplement Trix Basic is dat deze al een geconcentreerde hoeveelheid saw palmetto bevat. Daarbij zijn de ingrediënten biotine en vitamine E ook in het supplement verwerkt. Deze ondersteunen het natuurlijk herstel van het haar.

Voor vrouwen is er nog een optie, namelijk de anticonceptiepil! En dan om precies te zijn Yasmin 30, Diane 35, Yaz 20 en Qlaira 20. Deze pillen bevatten naast het oestrogeen ook een specifiek anti-androgeen. Anti-androgenen gaan als het ware de competitie aan met DHT! Hoe dan vraag je je af?

Daarnet hadden we het al kort over DHT. Dit hormoon hecht zich op de receptoren van de haarzakjes. Maar wat gebeurt er als deze receptor al ‘bezet’ is door een andere stof waardoor DHT niet meer kan hechten? Hier komen de genoemde anti-androgenen uit de anticonceptiepillen in beeld.

Net zoals DHT kunnen deze anti-androgenen zich hechten aan een receptor van een haarzakje. Perfect! In dat geval kan het DHT zich niet meer hechten aangezien de receptor al bezet is. Missie geslaagd. In werkelijkheid zijn er miljoenen receptoren waaraan beiden zich kunnen hechten. Je zou het haast een stoelendans kunnen noemen.
Zowel DHT als een anti-androgeen hecht zich aan een receptor voor een periode van zes maanden. Na zes maanden laten ze beiden los en is de receptor weer beschikbaar voor een nieuwe hechting. De ene keer zal hieraan een antiandrogeen hechten, de andere keer DHT. Onderzoek toont aan dat de verhouding ongeveer 70-30 is in het nadeel van het anti-androgeen. Je zou kunnen stellen dat deze anticonceptiepillen slechts voor 30% werken om erfelijke kaalheid te bestrijden. Dit is een ideale start bij de behandeling van haarverlies door erfelijke kaalheid bij vrouwen, die toch al een anticonceptiepil gebruiken. De behandeling bestaat dan uit de vervanging van de ene anticonceptiepil door de andere.

 

Heb je haaruitval en weet je niet welk voedingssupplement bij jou past?

TRIX Basic Alpha

  • Speciaal ontwikkeld voor erfelijke kaalheid
  • Ondersteunt natuurlijk herstel bij haaruitval
  • Zeer geconcentreerd saw palmetto extract 15:1

18,35Toevoegen aan winkelwagen

TRIX Basic Beta

  • Speciaal ontwikkeld voor haaruitval bij ‘stress’
  • Draagt bij aan onderhoud van normaal haar
  • Bevat de natuurlijke bouwstoffen voor het haar

18,35Toevoegen aan winkelwagen

TRIX Basic Gamma

  • Speciaal ontwikkeld voor pleksgewijze kaalheid
  • Draagt bij aan onderhoud van normaal haar
  • Bevat biotine en ijzer

18,35Toevoegen aan winkelwagen


Deze info kun je o.a. delen via Facebook, Whatsapp en Linkedin
0