Hereditary Baldness - Androgenetic Alopecia

Dunner wordend haar - Alopecia Androgenetica

Voor velen is haaruitval een bron van zorg en onzekerheid. Gelukkig biedt de moderne geneeskunde verschillende behandelingsmogelijkheden voor alopecia androgenetica, een genetische aandoening die tot haaruitval leidt. Ontdek meer over effectieve methoden om haaruitval te beheersen en je zelfvertrouwen terug te krijgen.

Wat is Alopecia Androgenetica

Alopecia androgenetica, ook bekend als dunner wordend haar of erfelijke kaalheid, is een medische aandoening waarbij haaruitval optreedt door genetische factoren. Je genetische code bepaalt dat je op een bepaald moment in je leven dunner wordend haar en haaruitval zult ervaren.

Als het onbehandeld blijft, zal je haar geleidelijk dunner worden, resulterend in kale of dunne plekken.

Bij vrouwen: Alopecia androgenetica zorgt ervoor dat de hoofdhuid duidelijk zichtbaar wordt langs de scheiding terwijl het haar dunner wordt en uitvalt. Bij mannen: Alopecia androgenetica zorgt ervoor dat de hoofdhuid duidelijk zichtbaar wordt bij de kruin en de haarlijn terwijl het haar dunner wordt en uitvalt.

Genetische Oorzaken en Mechanismen van Alopecia Androgenetica

Alopecia androgenetica, die ongeveer 50% van de vrouwen na de menopauze en 80% van de mannen vanaf de leeftijd van 16 jaar treft, is een van de meest voorkomende haarziekten. Het kenmerkende kenmerk is dunner wordend haar, waardoor de hoofdhuid zichtbaar wordt. Bij vrouwen verschijnt dit vaak langs de scheiding, terwijl bij mannen de haarlijn en de kruin worden aangetast.

Permanente haaruitval bij alopecia androgenetica wordt veroorzaakt door specifieke eiwitten in de haarzakjes, die binden met het hormoon dihydrotestosteron (DHT). Deze binding zorgt ervoor dat het haarzakje krimpt, wat resulteert in de productie van dunner haar dat sneller uitvalt.

Begrip van de Rol van Dihydrotestosteron (DHT) en de Haargroeicyclus

Eiwitten op je haarzakjes binden aan DHT, dat wordt gevormd uit testosteron door het enzym 5-alpha-reductase. Deze binding zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen, waardoor de normale haargroeicyclus van vijf jaar wordt teruggebracht tot slechts vier tot vijf maanden.

Normale Haargroeicyclus

De haargroeicyclus omvat de gecoördineerde inspanning van haarwortels, follikels, eiwitten, vitaminen en voedingsstoffen om ongeveer elke vijf jaar nieuwe haren te produceren. Deze cyclus omvat:

 • Groeifase: Het haar groeit ongeveer vijf jaar.
 • Overgangsfase: Het oude haar wordt eruit geduwd terwijl een nieuw haar wordt gevormd.
 • Rustfase: Het oude haar zit losjes in de hoofdhuid als 'dood materiaal'.
 • Uitvalfase: Het oude haar valt uit en nieuw haar groeit op dezelfde plek.

Haargroeicyclus en Alopecia Androgenetica

Bij mensen met alopecia androgenetica verkort DHT de groeifase van het haar van vijf jaar tot slechts enkele maanden. Dit resulteert in een snellere haargroeicyclus en progressief dunner wordend haar.

 • Groeifase: DHT verkort de groeifase
 • Overgangsfase: Het oude haar wordt eruit geduwd en het nieuwe haar wordt ook door DHT beïnvloed.
 • Rustfase: Het oude haar wordt niet langer gevoed, terwijl het nieuwe haar begint te groeien.
 • Uitvalfase: Het oude haar valt uit en het nieuwe haar is door DHT minder diep geworteld.

Haarzakjes: Haarproductie

Elk haarzakje groeit een enkele haar. Gezonde follikels produceren dikke, lange haren, terwijl krimpende follikels dunne, korte haren produceren. De krimp wordt veroorzaakt door de binding van DHT aan eiwitten op de haarzakjes.

Dihydrotestosteron (DHT) en 5-alpha-reductase DHT wordt gevormd uit testosteron door het enzym 5-alpha-reductase. Testosteron wordt bij mannen geproduceerd in de bijnieren en testes, en bij vrouwen in kleinere hoeveelheden in de bijnieren en eierstokken. DHT bindt zich aan eiwitten op de haarzakjes, waardoor deze krimpen.

Genetische Factoren bij Alopecia androgenetica

De aanwezigheid van specifieke eiwitten op je haarzakjes bepaalt of je erfelijke kaalheid zult ervaren. Deze eiwitten kunnen binden met DHT, waardoor de haarzakjes krimpen en dunner haar produceren dat sneller uitvalt.

Behandelingsmogelijkheden: DHT Verwijderen

De effectiviteit van behandelingen zoals TRIX Basic Alpha, een voedingssupplement, is gebaseerd op het remmen van de productie van enzymen die testosteron omzetten in DHT. Dit helpt om haarzakjes gezonder te houden. TRIX Basic Alpha bevat zaagpalm, dat het enzym 5-alpha-reductase type 1 remt, waardoor de omzetting van testosteron naar DHT wordt verminderd.

Wat gebeurt er als ik niets doe?

Als je alopecia androgenetica hebt en ervoor kiest om niets te doen, zal je haarverlies geleidelijk verergeren. Je haar wordt dunner en valt sneller uit, wat leidt tot steeds meer zichtbare kale plekken op de hoofdhuid. Vroegtijdige behandeling levert betere resultaten op door de haargroeicyclus te verlengen en dunner wordend haar te verdikken.

Geschikt voor alle leeftijden?

Vroeg beginnen met behandeling kan het kaalheidsproces vertragen, maar zelfs oudere personen kunnen baat hebben bij supplementen. Jongere mensen kunnen echter gedurende een langere periode profiteren door de haargroeicyclus te verlengen en zichtbare kaalheid uit te stellen.

Is het Alopecia Androgenetica of een andere haarconditie?

Het herkennen van alopecia androgenetica is meestal eenvoudig. De kenmerkende uitdunning langs de middenscheiding bij vrouwen en de terugtrekkende haargrens en dunner wordende kruin bij mannen zijn duidelijke indicatoren. Als je echter twijfelt, kan het uitsluiten van andere aandoeningen zoals telogeen effluvium en alopecia areata helpen. Raadpleeg een dermatoloog voor 100% zekerheid.

Conclusie

Het negeren van alopecia androgenetica kan leiden tot aanzienlijk haarverlies en kale plekken. Het is cruciaal om snel actie te ondernemen om haarverlies te vertragen of zelfs te stoppen. Medicatie en voedingssupplementen, zoals TRIX Basic, kunnen een effectieve oplossing bieden door de haargroeicyclus te verlengen en haarzakjes te versterken. Als je merkt dat je haar dunner wordt of als je twijfelt over de oorzaak van je haaruitval, nodigen we je uit om vandaag contact met ons op te nemen.

Terug naar blog
Hair loss? Find your supplements - TRIX Basic Hair Quiz

Haaruitval? Vind je supplementen

Beantwoord een paar vragen over jouw haar en levensstijl, en wij adviseren jou een gepersonaliseerd supplementenplan dat is afgestemd op jouw behoeften.

 • Start onze Haargezondheid Quiz
 • Ontvang persoonlijk advies
 • Ontvang supplementen op maat
Begin de Quiz

Contact Formulier