Postpartum Hair Loss and Its Relationship with Telogen Effluvium

Haaruitval na bevalling en de relatie met Telogeen Effluvium

Haaruitval na bevalling, ook wel postpartum haarverlies genoemd, is een veelvoorkomend fenomeen dat veel nieuwe moeders ervaren. Deze vorm van haarverlies staat vaak in verband met een conditie genaamd telogeen effluvium. In deze post zullen we dieper ingaan op wat haaruitval na bevalling precies inhoudt, hoe het gerelateerd is aan telogeen effluvium, de oorzaken, symptomen, en mogelijke behandelingen, inclusief het gebruik van natuurlijke groeisupplementen zoals TRIX Basic Beta.

Haaruitval na bevalling, ook wel postpartum haarverlies genoemd

Wat is Telogeen Effluvium?

Telogeen effluvium is een type haarverlies dat optreedt wanneer een groot aantal haren in de rustfase (telogene fase) van de haargroeicyclus komt. Normaal gesproken bevindt ongeveer 5-10% van het haar zich in deze fase, maar bij telogeen effluvium kan dit percentage oplopen tot 30% of zelfs meer. Dit resulteert in een diffuse haaruitval over de hele hoofdhuid.

De haargroeicyclus

Om te begrijpen hoe telogeen effluvium werkt, is het belangrijk om de haargroeicyclus te kennen. De cyclus bestaat uit drie fasen:

  • Anagene fase (groeifase): Dit is de actieve groeifase van het haar, die enkele jaren kan duren.
  • Catagene fase (overgangsfase): Een korte overgangsfase van ongeveer 2-3 weken, waarin de haarwortel zich losmaakt van de bloedtoevoer.
  • Telogene fase (rustfase): Deze fase duurt ongeveer 3-4 maanden, waarna het haar uitvalt en een nieuwe haargroeicyclus begint.

Haaruitval na bevalling: de rol van hormonen

Na de bevalling ondergaat het lichaam van een vrouw aanzienlijke hormonale veranderingen. Een van de belangrijkste hormonen die na de bevalling verhoogd zijn, is oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat het haar langer in de anagene fase blijft, wat resulteert in een vollere haardos. Na de bevalling dalen de oestrogeenniveaus echter snel, waardoor veel haren tegelijkertijd de telogene fase ingaan en uitvallen. Dit proces kan leiden tot telogeen effluvium.

Symptomen van Telogeen Effluvium na de bevalling

Postpartum haarverlies begint meestal ongeveer twee tot vier maanden na de bevalling en kan enkele maanden aanhouden. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Diffuse haaruitval: Haaruitval over de gehele hoofdhuid, vaak opvallend bij borstelen of wassen.
  • Dunner wordend haar: Het haar lijkt minder vol en dunner dan voorheen.
  • Loszittende haren: Haren vallen gemakkelijk uit bij lichte aanraking of trekken.
Symptomen van Telogeen Effluvium na de bevalling

    Diagnostiek en behandeling

    Telogeen effluvium na de bevalling is meestal een tijdelijke conditie die vanzelf verbetert. Echter, het is altijd verstandig om een arts te raadplegen om andere oorzaken van haarverlies uit te sluiten. De diagnose wordt vaak gesteld op basis van de geschiedenis en symptomen van de patiënt. In sommige gevallen kan een arts een trekproef uitvoeren of een hoofdhuidbiopsie aanbevelen.

    Behandelingsopties

    Hoewel er geen specifieke behandeling nodig is voor postpartum haarverlies, zijn er enkele maatregelen die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen:

    • Goede voeding: Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitaminen en mineralen kan de gezondheid van het haar bevorderen. Vooral ijzer, zink, vitamine D en B-vitaminen zijn belangrijk voor de haargroei.
    • Milde haarverzorging: Vermijd agressieve haarbehandelingen en kies voor milde shampoos en conditioners. Het is ook raadzaam om hete stylingapparaten te minimaliseren.
    • Stressmanagement: Stress kan telogeen effluvium verergeren. Technieken zoals yoga, meditatie, en voldoende rust kunnen helpen stress te verminderen.
    • Haarsupplementen: In sommige gevallen kunnen haarsupplementen met biotine of andere voedingsstoffen nuttig zijn

    TRIX Basic Beta: een natuurlijke oplossing

    Een specifiek supplement dat is ontworpen om haaruitval na de bevalling aan te pakken, is TRIX Basic Beta. Dit natuurlijke groeisupplement is samengesteld om de haargroei te bevorderen en de gezondheid van het haar te ondersteunen. TRIX Basic Beta bevat een combinatie van essentiële vitaminen en mineralen die de haargroei stimuleren en de haarfollikels versterken.

    Belangrijke ingrediënten in TRIX Basic Beta zijn:

    • Biotine: Helpt bij de productie van keratine, een essentieel eiwit voor haargroei.
    • Zink: Ondersteunt de gezondheid van de haarfollikels en bevordert de weefselgroei en -herstel.
    • Vitamine D: Speelt een rol in de haargroeicyclus en kan helpen bij het voorkomen van haarverlies.
    • IJzer: Essentieel voor de zuurstoftoevoer naar de haarwortels, wat de haargroei bevordert.
    Door TRIX Basic Beta in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u bijdragen aan een gezonde haargroei en het herstel van uw haar na de bevalling ondersteunen.

    Conclusie

    Haaruitval na bevalling is een veelvoorkomend probleem dat vaak wordt veroorzaakt door telogeen effluvium. Hoewel het tijdelijk en meestal onschadelijk is, kan het toch stressvol zijn voor nieuwe moeders. Begrip van de onderliggende oorzaken en de beschikbaarheid van ondersteunende maatregelen, zoals het gebruik van TRIX Basic Beta, kan helpen bij het effectief beheren van dit haarverlies.

    Terug naar blog
    Hair loss? Find your supplements - TRIX Basic Hair Quiz

    Haaruitval? Vind je supplementen

    Beantwoord een paar vragen over jouw haar en levensstijl, en wij adviseren jou een gepersonaliseerd supplementenplan dat is afgestemd op jouw behoeften.

    • Start onze Haargezondheid Quiz
    • Ontvang persoonlijk advies
    • Ontvang supplementen op maat
    Begin de Quiz

    Contact Formulier