Hair Loss or Thinning Hair?

Haaruitval of dunner wordend haar?

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft, maar het kan zich op verschillende manieren manifesteren. Twee van de meest voorkomende vormen zijn telogeen effluvium en dunner wordend haar door alopecia androgenetica. Hoewel beide aandoeningen leiden tot haarverlies, hebben ze verschillende oorzaken, een ander verloop en vereisen ze een specifieke behandeling. Het begrijpen van deze verschillen is essentieel voor een effectieve aanpak en behandeling van haaruitval.

Het verschil tussen haaruitval (Telogeen Effluvium) en dunner wordend haar (Alopecia Androgenetica)

De haarcyclus: de Basis

Om het verschil tussen telogeen effluvium en alopecia androgenetica goed te begrijpen, is het belangrijk om eerst naar de haarcyclus te kijken. De haarcyclus bestaat uit drie fasen:

  • Anagene (groeifase): Deze fase kan meerdere jaren duren, waarin het haar actief groeit.
  • Katagene (overgangsfase): Een korte fase waarin de haargroei vertraagt.
  • Telogene (rustfase): Duurt ongeveer drie maanden, waarna het haar uitvalt en plaatsmaakt voor nieuwe groei.

Telogeen Effluvium: acute haaruitval

Telogeen effluvium wordt gekenmerkt door het voortijdig binnentreden van een groot aantal haren in de telogene fase, wat leidt tot overmatig haarverlies—vaak meer dan 150 haren per dag. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door factoren zoals stress, aanzienlijk gewichtsverlies, ziekte, vaccinatie of een operatie. Meestal merk je een plotselinge toename van haaruitval op, een paar maanden na het triggerende evenement. Het goede nieuws is dat telogeen effluvium meestal tijdelijk is. Zodra de onderliggende oorzaak is aangepakt, herstelt de haarcyclus zich doorgaans en groeit het haar vaak binnen zes tot twaalf maanden weer aan.

Telogeen Effluvium: Acute Haaruitval

Om het herstel van telogeen effluvium te ondersteunen, kun je TRIX Basic Beta toevoegen aan je routine. Dit supplement is speciaal ontworpen om stress te beheersen en een gezonde haargroei te bevorderen tijdens en na periodes van acute haaruitval.

Alopecia Androgenetica: progressieve haardunning

Alopecia androgenetica, ook wel bekend als erfelijk haarverlies of mannelijke kaalheid (hoewel het zowel mannen als vrouwen treft), is een progressieve aandoening waarbij het haar geleidelijk dunner wordt. Dit type haarverlies wordt veroorzaakt door een genetische gevoeligheid voor DHT (dihydrotestosteron), waardoor de haarzakjes geleidelijk krimpen. Hierdoor worden de haren dunner en korter, wat leidt tot zichtbaar dunner wordend haar en verminderde haardichtheid in de loop van de tijd.

Alopecia Androgenetica: Progressieve Haardunning

De behandeling van alopecia androgenetica is gericht op het stabiliseren van het haarverliesproces. Dit kan gebeuren met medicatie, topische oplossingen of supplementen zoals TRIX Basic Alpha. Dit supplement is speciaal geformuleerd om de effecten van DHT tegen te gaan en ondersteunt het behoud van je huidige haar en kan mogelijk de haardichtheid verbeteren. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben—verbeteringen kunnen enkele maanden duren en vereisen consistent, langdurig gebruik. Het primaire doel is om verder haarverlies te voorkomen, wat op zichzelf al een belangrijke prestatie is.

Beide tegelijk: wat nu?

In sommige gevallen kunnen telogeen effluvium en alopecia androgenetica tegelijkertijd optreden. Wanneer dit gebeurt, ervaar je zowel acute haaruitval door telogeen effluvium als geleidelijke haardunning door alopecia androgenetica. Deze combinatie kan verwarrend en verontrustend zijn, maar het is belangrijk om beide aandoeningen met gerichte behandelingen aan te pakken. Terwijl telogeen effluvium geduld en tijd nodig heeft om op te lossen, vraagt alopecia androgenetica om voortdurende behandeling en zorgvuldige monitoring.

Om deze complexe situatie het hoofd te bieden, kan een uitgebreide aanpak met supplementen zoals TRIX Basic Alpha en TRIX Basic Beta nuttig zijn. Deze supplementen ondersteunen de gezondheid van je haar vanuit meerdere invalshoeken, helpen bij het beheersen van stressgerelateerde haaruitval en pakken tegelijkertijd de onderliggende hormonale factoren aan die bijdragen aan progressieve haardunning.

Door de unieke aard van deze aandoeningen te begrijpen en een proactieve benadering van de behandeling te volgen, kun je haaruitval beter beheersen en de gezondheid van je haar behouden.

Terug naar blog
Hair loss? Find your supplements - TRIX Basic Hair Quiz

Haaruitval? Vind je supplementen

Beantwoord een paar vragen over jouw haar en levensstijl, en wij adviseren jou een gepersonaliseerd supplementenplan dat is afgestemd op jouw behoeften.

  • Start onze Haargezondheid Quiz
  • Ontvang persoonlijk advies
  • Ontvang supplementen op maat
Begin de Quiz

Contact Formulier